Μια προσπάθεια του Thalassa Karadeniz για την ανάδειξη του θρησκευτικού πλούτου των Αλησμόνητων Πατρίδων.
Τους βίους των Αγίων επιμελείται ο θεολόγος κ. Ελευθέριος Σαββουλίδης.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Άγιος Σέργιος ο Δίκαιος εκ Αμαστρισού του Πόντου


            Άγιος Σέργιος ο Δίκαιος ο «Μάγιστρος» (πρώτος από δεξιά)


         Ο Άγιος και Δίκαιος Σέργιος, καταγόταν από την κωμόπολη Νικήτεια της Αμαστρισού, του Εύξεινου Πόντου. Η οικογένεια του ήταν επιφανής, αριστοκρατικής καταγωγής και συνδεόταν με συγγενικούς δεσμούς με εκείνη της αυτοκράτειρας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεόφιλου. Ο Σέργιος μπόρεσε να εκπαιδευτεί με λαμπρές σπουδές και γρήγορα να φθάσει σε υψηλά στρατιωτικά και πολιτικά αξιώματα. Αν και ο αυτοκράτορας Θεόφιλος ήταν θερμός υποστηρικτής των εικονομάχων, ο Άγιος Σέργιος παρέμεινε πιστός στην ορθόδοξη πίστη και μοχθώντας, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την αναστύλωση των Ιερών και Αγίων Εικόνων.

Την περίοδο του διωγμού των εικονολατρών από τον Θεόφιλο, αναδείχθηκε προστάτης πολλών υπερασπιστών των Αγίων Εικόνων. Μετά το θάνατο του Θεόφιλου, συνετέλεσε τα μέγιστα και εξάντλησε όλη την επιρροή του με τη σύμφωνη πλέον γνώμη της Θεοδώρας, για τη σύγκληση Οικουμενικής Συνόδου για την αναστύλωση των Εικόνων.
Ο Άγιος Σέργιος κοιμήθηκε ειρηνικά στην Κρήτη και ενταφιάστηκε στη Ιερά Μονή του Μαγίστρου. Αργότερα τα άγια λείψανα του μετακομίσθηκαν με μεγάλες τιμές και τάφηκαν στη Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Νικομήδεια. Τη Μονή είχε κτίσει ο ίδιος ο Άγιος Σέργιος, η οποία λεγόταν και του Νικητιανού, λόγω της καταγωγής του κτήτορά της. Η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του στις 28 Ιουνίου.

«O Σέργιος μάγιστρος ων πριν εν βίω, Θεού μάγιστρος νυν δέδεικται εν πόλω»

Ελευθέριος Σαββουλίδης για το Thalassa Karadeniz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου