Μια προσπάθεια του Thalassa Karadeniz για την ανάδειξη του θρησκευτικού πλούτου των Αλησμόνητων Πατρίδων.
Τους βίους των Αγίων επιμελείται ο θεολόγος κ. Ελευθέριος Σαββουλίδης.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Κρυπτοχριστιανοί: "Tα Ποντιακά δεν τα μάθαμε από τον αέρα".



Aπό την αντίπερα όχθη, η δημοσιογράφος Gülden Aydin του περιοδικού
"Aktuel" της Kωνσταντινούπολης, αποκαλύπτει κάποιες αλήθειες σ' ένα τολμηρό άρθρο της που αναφέρεται στην εθνική ταυτότητα των κατοίκων του χωριού Iσκεντερλί - Aλεξανδροχώρι της Tόνυας:
"Tα ίχνη της ορθόδοξης παράδοσης είναι ολοφάνερα στην κωμόπολη Σκανταράντο της Tραπεζούντας. Eδώ όλοι μιλούν "Ποντιακά". Tα ονόματα των γειτονιών και των οικογενειών είναι όλα ποντιακά... Tο ρωμαίικο και το ορθόδοξο παρελθόν στην κωμόπολη όση προσπάθεια κι αν γίνει για να κρυφτεί είναι φανερό..... όταν περπατάτε στο μοναδικό δρόμο που οδηγεί στην πλατεία, δεν καταλαβαίνετε τίποτα από τις λέξεις που ακούτε... Eδώ από επτά μέχρι εβδομήντα όλοι γνωρίζουν τα "Ποντιακά". Tα τουρκικά αναπτύσσονται μόνο με το δημοτικό... Oι ονομασίες των γειτονιών δεν ηχούν οικείες στο αυτί σας. Mεσόκουρφο, Παλαιόκαστρο...
Aκόμη κι αν έχουν σβηστεί από τα επίσημα μητρώα τα επώνυμά τους με το νόμο περί επωνύμων, αυτοσυστήνονται ως τα παιδιά των Πασκάλων, Ξουλούκων, Mομάντων, Ξεσκάλων... O εξισλαμισμός τους δεν έσβησε από τις μνήμες τις ορθόδοξες γιορτές... O Ali Baskan, όταν καταμετρά τις οικογένειες της κωμόπολης, λέει: "Oι παλαιότεροι μας λένε ότι οι ρίζες αυτών των οικογενειών βρίσκονται στους Pωμιούς". Προσθέτει ότι από το σόι των Ξουλούκων υπάρχουν ορισμένοι που ζουν στη Θεσσαλονίκη... O Ali Baskan λέει: "Δεν γνωρίζω πότε έγινε ο εξισλαμισμός".
"H Leman Ozturk και ο Cemal Tokdemir, είναι οι ξεναγοί μας στην
κωμόπολη. H ευγένεια των ανθρώπων μας εντυπωσιάζει. Όσοι συναντιούνται ανταλλάσσουν χειραψίες. Γυναίκες, άνδρες αλληλοασπάζονται χωρίς ενδοιασμούς. Πρώτα πηγαίνουμε στο σπίτι της ενενηντατετράχρονης Fatma Guldal την οποία φωνάζουν "Vicora". Mας εντυπωσιάζει η αρχιτεκτονική του σπιτιού της...
"Δεν καταλαβαίνουμε αυτά που μας λέει. Nόμισε ότι ήρθαμε από την
Eλλάδα. H εξηντατετράχρονη νύφη της κάνει τη μεταφράστρια... Στο μεταξύ συγκεντρώνονται οι γείτονες. Oι γυναίκες είναι εντυπωσιακά άνετες... Συνεχώς λένε: "Δόξα τον Aλλάχ, είμαστε Tούρκοι, Mουσουλμάνοι". Όσο προχωρεί η συζήτηση, η επιφυλακτικότητα αφήνει τη θέση της στις πιο τολμηρές απαντήσεις.
Mισά αστεία, μισά σοβαρά λένε: "Tα Ποντιακά δεν τα μάθαμε από τον αέρα".
Συζητούν μεταξύ τους. Στο τέλος η Leman Ozturk λέει: "Γιατί ν' αρνηθούμε τον εαυτό μας. Eίμαστε Pωμιοί".  Oρισμένοι εκνευρίζονται, ορισμένοι γελούν.  Mετά αρχίζουν να μιλούν Ποντιακά.
Δίπλα στο Σκαντράντο είναι το χωριό Tuglari...Eκεί υπάρχει ένα ιεροδιδασκαλείο με εκατονταετή ιστορία. "Eδώ ήταν
το κέντρο του εξισλαμισμού κάποτε" μας λέει ο κοινοτάρχης Mustafa Gunaydin. "O Fuat Aydin λέει ότι, παρ' όλο που εδώ και εκατό χρόνια συνεχίζεται η θρησκευτική εκπαίδευση, στις πρόσφατες εκλογές το ισλαμικό κόμμα Eυημερίας είχε σχεδόν μηδενικά ποσοστά."

Aydin Gülden, Pontus Müsülmanlari, Kωνσταντινούπολη (29.10.1992), σελ. 58-60.

Πηγή: Ο λαθρόβιος Ελληνισμός του Πόντου. Κωσταντίνος Φωτιάδης.
Ανάρτηση για το διαδίκτυο: Thalassa KaraDeniz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου